Поиск по сайту / Site search

26.12.2017

Ігор Галущак: МІОК – 25-те Передріздвяння та 20 років у Львівській політехніці

У святково передріздвяній атмосфері Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Національного університету «Львівська політехніка» відзначив 25-ліття з часу свого заснування.

На початку урочистості, присвяченій цій без виключення знаковій події в історії сучасного світового українства, відбулося не менш символічне дійство. Адже давній духовний наставник Інституту — отець Роман Кравчик, благословляючи присутніх, передав політехнікам Віфліємский вогонь миру.

А серед численних вітань від поважних гостей заходу, мабуть, найбільш ємно оцінив здобутки цієї широко відомої вітчизняної гуманітарної міжнародної установи ректор Львівської політехніки, професор Юрій Бобало, котрий зокрема сказав: «Ми сьогодні маємо слушну нагоду тепло і й сердечно привітати талановитий і згуртований колектив нашого МІОКу із його славним ювілеєм! Адже це — унікальна у світовій практиці інституція, котра опікується розвитком і налагодженням контактів із 20-мільйонним світовим українством, діючи за чотирма пріоритетними напрямками: освітнім, міграційним, культурним та співпрацею із діаспорою.

Незалежна Україна та Львівська політехніка пишаються тим, що ця структура є саме у нас. Скажу навіть більше: якщо б такого Інституту не існувало, його варто було б заснувати. Ініціатором же його народження, людиною, котра в подальшому доклала чималих зусиль, аби МІОК на повну силу запрацював, була наша видатна сучасниця — Ірина Онуфріївна Калинець. Вона належала до жертовного покоління шістдесятників – мужніх і нескорених борців за волю України, котрі, стійко пройшовши всі кола пекла ГУЛАГівських таборів, не скорилися та поклали на вівтар нашої Незалежності свої найкращі молоді роки. А наступного року ми відзначатимемо ще один знаковий ювілей: 20-річчя, відколи Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою увійшов як невід’ємний структурний підрозділ до складу Львівської політехніки. Це мало надзвичайно важливе як для самого Інституту, так і для утвердження позитивного іміджу Львівської політехніки в світі. І зовсім невипадково наш Університет був обраний місцем для проведення всім пам’ятних широкомасштабних зібрань Світового Конґресу Українців, Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, Європейського Конґресу Українців. До речі, саме Львівська політехніка з ініціативи МІОКу першою в Україні присвоїла своє почесне звання Doctor Honoris Causa Президенту СКУ Евгену Чолію. Практично неможливо перелічити усіх добрих справ та досягнень колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, котрий упродовж тривалого часу очолює Ірина Михайлівна Ключковська — людина постійного громадянського і творчого неспокою, справжня українська патріотка. Своє життя вона присвятили невтомній праці у цій унікальній інституції — праці нелегкій, подвижницькій, соціально значимій і по-справжньому шляхетній».

Натомість Від громади міста Інститут з 25-літтям привітав мер Львова Андрій Садовий: «В когось може виникнути питання, чому цей Інститут постав саме у Львові? Але сьогодні ми маємо відповідь. Бо Львів – це найбільше україномовне місто світу. Ми радіємо тій співпраці, яку ми маємо з Інститутом, бо ви є джерелом енергії. Таке життя. На початку минулого століття багато українців виїжджало в інші країни. Але тоді була мудрість Митрополита Андрея Шептицького, котрий завжди скеровував світ українства, щоби зберігати єдність. Нині нам важливо, щоб ця єдність була й нині. Я вірю в успішну Україну, вірю, що прийде той час, коли ми знизимо рівень корупції у нашій державі, коли рівень життя буде вищим і кращим, і наші люди будуть вертатись на рідну землю. Я вважаю, що ті українці, які живуть на різних континентах, повинні мати українське громадянство, бо це часто наш ресурс – мудрі, освічені, талановиті люди. Сьогодні у цій царині найбільше робите ви, як інституція. Й за це вам велика подяка від громади міста Львов».

А у зворотному вдячному слові Ірина Ключковська, директорка Інституту, підкреслила: «МІОК – майже ровесник нашої Незалежності. А Передріздвяння з МІОКом – це нагода подякувати всім нашим партнерам, симпатикам і друзям, завдяки яким Інститут є успішним. Це й можливість розповісти про наші успіхи (а їх чимало!) та поділитися планами на подальші 25 років. Нині, реалізовуючи культурний напрям своєї діяльності, МІОК ставить перед собою завдання на новому рівні презентувати та інтегрувати культурні здобутки світового українства в сучасний соціокультурний та медійний простір України, відкривати для нашого суспільства імена видатних діячів світового українства у сферах культури та мистецтва, популяризувати українську мову, історію, культуру в Україні та світі. Тож ми влаштували цю урочистість у передчутті свят, яка, сподіваюсь, подарує кожному з нас надію на початок нових звершень».


















Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти