Поиск по сайту / Site search

01.02.2019

Орися Уська: Феномен українців бразилійського штату Парана

Відбулася V сесія Патріаршого Собору про богопосвячене життя в УГКЦ. Представники УГКЦ з тридцяти архиєпархій, єпархій та церковних осередків в Америці, Європі, Азії та Австралії зібралися в Прудентополісі (Бразилія). Офіційне відкриття Собору відбулося 31 серпня.

Собор УГКЦ про богопосвячене життя і пов’язані з ним події надихають на певні роздуми. Перш за все, цікаве саме місце проведення Собору. Місто Прудентопіль (так його називають місцеві українці) знаходиться у штаті Парана і його називають столицею української Бразилії. Тут живе приблизно 50 тисяч мешканців, з яких 75% є українського походження. Цікаво, що за 120 років від прибуття на ці терени перших українських мігрантів тут на вулицях і досі вітаються «Слава Ісусу Христу», діють 23 парафії та 2 адміністратури, які мають 236 місць для богослужінь, де моляться 150000 українців греко-католиків. Чому ці люди не асимілювались серед місцевого населення? Як їм вдалось зберегти свою ідентичність?

Відповіді дає історія: разом з першими родинами до Бразилії прибули їх священики, а згодом туди переїхали перші сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, брати та сестри Василіяни та Катехитки Серця Ісусового. У селах навколо Прудентополіса можна побачити десятки українських храмів, багато з яких і досі дерев’яні. Саме тут при парафіях гуртувалися українські організації, клуби, товариства, які мали за мету зберегти українську мову та культуру. І їм це чудово вдалося, незважаючи на відстань від батьківщини, важкі кліматичні умови і численні кризи 20 століття. Це заслуга власне греко-католицького духовенства, яке жертовно посвятилося праці для всієї мігрантської спільноти. І чи не варто сьогодні нам прийняти до уваги цей історичний урок? Україна в глибокій кризі: родинній, культурній, освітній, економічній, політичній, духовній. Власне приклад тих богопосвячених осіб, які витягнули з кризи і розвинули культуру та духовність українців у Бразилії, красномовно відповідає на питання: «Що робити з Україною сьогодні?» — Стати людьми, посвяченими Богові.


І питання не стосується лише священиків і монахів. В часі Собору, цитуючи блаженного Папу Івана Павла ІІ, владика Венедикт Алексійчук зауважив, що Церква тепер потребує в світі не так вчителів, як свідків. Бог потребує своїх свідків. А свідком може бути той, хто бачив, хто був свідком чогось. «Тому богопосвячена особа може лише тоді бути свідком, коли має свій досвід Бога. А якщо ми не маємо свого досвіду Бога і проповідуємо про Нього, тоді наше свідчення непереконливе. І стосується це не тільки монахів, але й мирян-християн», – сказав Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Перших сім сестер Служебниць Непорочної Діви Марії приїхали до Бразилії 1911 року з Галичини, а на сьогодні їх там діє понад 300 у 40 домах. Їх приклад може дати нам ще один важливий урок. Блаженніший Святослав в часі Собору звернув на це особливу увагу: «Я сьогодні вглядаюся в тих перших сім сестер служебниць, які сто років тому вступили на цю землю. Якою соленою мала бути та сіль, яка зродила за сто років найбільшу у світі провінцію сестер служебниць у нашій Церкві! Яким потужним мало бути те світло, яке просвітило темні ліси і джунглі Бразилії та переобразило їх в присутність Царства Божого між нами!» Сестри були автентичними свідками Христа, тому Бог приводив до них нових людей. Власне їх особистий приклад, а не PR-акції чи стратегічні планування, приводив вірних до Бога і Його Церкви.

Коли сьогодні ми з тривогою констатуємо, що наші церкви порожніють, а середній вік вірних стрімко зростає, Собор про богопосвячене життя дає нам дієвий рецепт: кількість навернень навряд чи збільшиться завдяки багатослівності, всюдиприсутності, дебатам чи суперечкам. Лише якщо ми, ті, хто розуміє, що Бог – не просто справедливий Суддя, а й милосердний Батько, що Його Церква – не проста організація, а любляча і турботлива Мати, будемо мати свій персональний досвід Воскреслого Христа і житимемо так, щоб інші в нас бачили світло, якщо будемо прикладом вільних і свідомих людей, здатних взяти на себе відповідальність за нашу Церкву і країну, лише тоді до такої Церкви і такого Бога захочуть прийти люди.

«Коли ми підсумовуємо наш Собор, ми начебто починаємо глибше розуміти, що ми з вами є покликані усі без винятку бути богопосвяченими особами. Ми всі без винятку покликані бути світлом для світу і сіллю для цієї землі. Але сьогодні світ потребує свідків, які би показали, що те, чого шукає людина, є можливим для досягнення, що так те відчуття вічного щастя і переживання повноти можна знайти у Христі Ісусі» — сказав Блаженніший Святослав від час закриття Собору. Тож нехай слова Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви стануть для всіх її вірних життєвим дороговказом, і тоді ми як Церква будемо здатні принести плоди, гідні Царства нашого Бога.

Орися Уська, головний редактор порталу Milites Christi Imperatoris

Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти