Поиск по сайту / Site search

29.09.2020

Кошовий оттоманских козаків Михайло Чайковський (Мехмет Садик-паша)

Його неординарна постать та звивистий життєвий шлях з надзвичайно крутими поворотами, злетами та особистими драмами достойні пера романістів. Про нього досі сперечаються, намагаючись зрозуміти, що ним керувало і чого він насправді прагнув. Та збагнути це, напевне, вже не вдасться нікому... Легендарний польський шляхтич, літератор та османський військовий діяч, який хотів бути козаком. Авантюрний нащадок  гетьмана Брюховецького, він кілька разів змінював віру (католицтво, іслам, православ'я), брав участь у польському повстанні 1830-1831 рр. та Кримській війні, керуючи козацьким корпусом в османському війську.

Він народився 29 вересня 1804 р. у селі Галчинець (тепер Гальчин) на Житомирщині в давній українській, але ополяченій, родині. Його батько Станіслав Чайковський, шляхтич з Волині, рано помер. Мати - правнучка гетьмана Івана Брюховецького, двоє його дідів воювали під запорозькими знаменами. Вихованням хлопця займався дядько Михайло Глембоцький, учасник французько-російської війни, який в бою урятував Бонапарта від полону, давши йому свого коня. Згодом тримав озброєний загін з 200 осіб і друкував газету.

Доля Михайла Чайковського теж давала йому чимало цікавих можливостей. Учень Гулака-Артемовського (з Городища на Черкащині) і польських поетів з Умані, який створив розгалужену агентурну мережу у Сербії, Болгарії, Австрії і навіть на Кавказі у Шаміля, а ще - організував справжні козацькі полки («казак-алай»)… у Туреччині. 

 У 1825 році він опинився у Варшаві, де ввійшов до найвищого товариства. Намісник Польщі навіть представив його Миколі І і той запропонував йому службу при дворі. Але Чайковський відмовився. Натомість невдовзі узяв участь у Листопадовому повстанні 1831 р., створивши добровільні козацькі загони. Цим заслужив від польського уряду звання лейтенанта і Золотий Хрест за відвагу. 

Після придушення повстання М. Чайковському довелося емігрувати до Франції. Там він працював у французьких газетах. А в 1837 році опублікував свій перший художній твір польською мовою «Козацькі повісті», а згодом - ще кілька романів, повістей та оповідань, зокрема «Гетьман України» (про Івана Виговського) та «Вернигора» (про гайдамацьке повстання 1768 р.). До історії літератури М. Чайковський ввійшов як представник «української школи» в польській літературі XIX століття. 

Водночас є дані про його нелегальну "дипломатичну" роботу на Балканах, спрямовану на ослаблення впливу Росії. Так він створив розгалужену шпигунську мережу, так зване "Східне агентство". Є припущення, що він намагався розпалити й повстання в Україні напередодні появи кирило-мефодіївців.


18 грудня 1850 року в житті М. Чайковського стався неочікуваний поворот - він прийняв іслам і став Садик-Пашею. Відтоді розпочав переговори з османським урядом про формування козацьких загонів. Перші з них постають в 1851 р. Загострення османсько-московських відносин напередодні Східної (Кримської) війни стало сприятливим моментом, щоб домогтися розширення козацьких частин за рахунок поляків, болгар, румунів, угорців, османів і навіть євреїв. 20 жовтня 1853 року з його ініціативи було створено «Полк козаків оттоманських», згодом переформований в дивізію, а ще пізніше — у корпус, а Садик-Паша отримав від султана титул «міріан-паша» (кошовий отаман). «Корпус козаків оттоманських» (називався також «дивізією козацькою», «дивізією польською», «корпусом козаків султанських») існував в різних варіантах від 1853 року до 1870-х років. Найактивніше в бойових діях підрозділ взяв участь у 1854 році при знятті облоги Сілістри та взятті Бухареста, згодом дислокувався в Добруджі. Після завершення Східної війни він сягав кількості 2000 шабель і багнетів. Воювали оттоманські козаки під раритетним знаменом чигиринського гетьмана Петра Дорошенка.


У лютому 1854 р. військо Садик-Паші увійшло в Бухарест, а він став губернатором Румунії і отримав від султана титул «Око, вухо і правиця престолу». Наступного року Чайковський отримує найвище військове звання — беглербея. Про нього пишуть у Франції, Великій Британії і навіть Сполучених Штатах. Він отримує нагороди іноземних держав.


Однак його блискучу кар'єру в Османській імперії перекреслила участь в спробі перевороту на боці одного з претендентів на трон султана. Це могло коштувати життя, тож, аби врятуватися, Садик Паша був змушений просити у російського царя  про амністію та дозвіл повернутися до Росії. Тут він знову прийняв православ'я і десять років жив у Києві, займаючись журналістикою і готуючи нові твори та спогади.

Цікаво, що харизма та попередня, хай і антиросійська, діяльність М.Чайковського захоплювала людей, і навіть імператор поводився з ним як з авторитетним та заслуженим діячем. Так, коли його п'ята дружина народила доньку, імператор Олександр ІІ подарував пристойну суму грошей. Чайковський купив невеличку маєтність у с.Бірки Чернігівської губернії, де збудував дім, в якому з часом написав ще низку творів. 

Однак і кінець життя М.Чайковського був сповнений драматизму. Не змігши пережити зраду дружини та раптову смерть свого джури, в ніч проти 18 січня 1886 р. він застрелився.

Так завершився його складний і надзвичайно цікавий життєвий шлях, гідний висвітлення у пригодницьких романах та блокбастерах.

Цікава доля дітей Чайковського: син Адам був генералом гвардії останнього російського імператора Миколи ІІ – після більшовицького перевороту його сліди загубилися на еміграції у польській Варшаві. Інший син, Владислав, став турецьким генералом. Так само й доньки жили в різних державах – одна стала дружиною турецького інженера, а інша вийшла заміж за дипломата й оселилася в австрійському Відні. В Україні, яка так і не визволилася тоді з-під влади Москви, з дітей Чайковського не залишився ніхто…

Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти