Поиск по сайту / Site search

04.01.2020

То чому ж українці бідні

Кажуть у народі: "Чому бідний? - Бо дурний! - Чому дурний? - Бо бідний!".

Не все так просто. "Мати" - це значить "бути".

Як це не сумно, але чим заможніша людина, тим суб'єктнішою вона є. Незалежнішою у побуті й висловлюваннях.

А чим бідніша, тим більше вона є об'єктом. Залежним від держави, оточення, начальства, зверхників, впливових суспільних і етнічних груп. Людині, що бідна, - не до духовності. У цьому, до речі, проблема тих українців, які потрапляли в індустріальні міста. Тим, хто був змушений виживати, було не до задоволення своїх національних потреб. Наші окупанти це розуміли й тому принципово не давали людям стати на ноги, зайняти керівні чи прибуткові посади, забагатіти, отримати окреме житло.

Справа не в травмах. 70% населення - це переважно етнічні українці й переважно освічені, але вони не вписалися у нове життя. І не тому, що були "дурні", як із них глузували вчорашні партапаратчики. А тому, що нове життя викроїли не під них. У ньому став господарем той, кого вони за радянських часів зневажали: спекулянт, гендляр, фарцовщик, несун, дешевий урка. І все - неукраїнці, неукраїнці, неукраїнці.

Тому й ситуація в культурі така.

Ті, кому українська культура рідна й близька, працюють за копійки. Багато книг купиш за зарплатню доцента (за умови, що в тебе нема родини і ти живеш з батьками)?

А тим, хто багатий, культура взагалі непотрібна, і українська тим більше. Бо самі вони етнічними українцями не є. На кого взоруються, з кого беруть приклад, кого наслідують, кому уподібнюються? На крутих, відомих, багатих, успішних. А вони у нас хто і якою мовою говорять? Наші кримінальні політики й такі ж громадські активісти, дебілуваті спортсмени й тупенькі шоумени? Всі вони - ті, на кого хочуть бути схожим, хто знайшов себе у цьому житті і "зробив" усіх, - є принципово антиінтелектуальними. Нікого з них не можна уявити з книгою.

Не дивно, що зараз домінує виразний феномен антиінтелектуальності. Навіть націоналістичні діячі, типу Яроша чи Діоби-Коханівського (навіть якщо відкласти вбік їхнє етнічне походження), є виразно антиінтелектуальними. У націоналістичному середовищі тепер читати книги - бути "ботаном". А інтелектуали зумисно зведені до маргінального, низькооплачуваного, не шанованого ЗМІ існування. На них рівнятися не будуть.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти