Поиск по сайту / Site search

08.05.2024

Софія Дніпровська: Росія зайшла в своєму еволюційному розвитку в тупик

Явним симптомом екзистенційної кризи Государства Россійскаго є концептуальне банкрутство російської політичної думки. Якщо уважно проаналізувати ідеї, що циркулюють у сучасному російському суспільстві і служать світоглядною базою для різних його груп і фракцій, то в них не виявиться нічого принципово нового й оригінального, нічого такого, що ще ніколи не траплялося в російській історії — усе пережовано, "невкусно" — і точка. Схрестили православіє з чекізмом-антифашизмом, приправили євразійством і теорією карнавалу — вийшло "чюдіщє обло, озорно, огромно, стозевно и лаяй". От тільки гібриди — безплідні. 

А могли ж колись, могли. 

Держава Московська постала в кін. XV ст. як оплот “істинної” віри. Після падіння Візантії Залісся залишалося єдиним православним політичним утворенням, що зберігало сякий-такий суверенітет — тож уже при Івані ІІІ з’являється оригінальна концепція Нового Ізраїлю і богообраності русского народа, а при Василі ІІІ — теорія ІІІ Риму. Для економічно й культурно відсталої спільноти, якій нічим було похвалитися перед сусідами, релігійна місія стала потужним духовним стимулом у відстоюванні власного суверенітету й реалізації експансивних планів

Але вже після Смути, при Романових, цей проект почав себе вичерпувати, бо в епоху технічного прогресу самої лише духопідйомності було явно замало. Поляків на початку XVII століття ще сяк-так із божою поміччю вигнали, а вже вікно в Європу на поч. XVIIІ ст. якимось ісконно-посконним методом прорубати ніяк не виходило. І Росія переродилася — перевдяглася в європейський каптан, напозичала в німців різних хитрих кунштюків — і пішла "давати нємцу пєрцу". І це працювало, аж поки європеїзація не дійшла "до основанья, а затєм...".

При Петрі модернізація торкнулася тільки “надбудови” - держапарату, армії, флоту, ВПК, освіти, культури і побуту вищого класу, що безпосередньо контактував із зовнішнім світом і приймав стратегічні рішення. Але вже Жалувана грамота Катерини закріпила за дворянством приватну власність (що неринковій системі категорично протипоказано), а приватна власність дала йому дозвілля — воно начиталося Кантів з Вольтерами — і пішло "колєбать столпи". Дворянський бунт придушили, але Кримська війна показала, що без пожвавлення економіки за європейським паровозом не угнатися — і тоді реформи Олександра ІІ породили буржуазію з різночинцями, які стали бомбами кидатись і влаштовувати буржуазні революції — і завалили таки самодержавство, без якого Государству Россійскому настав формений кірдик.

І тоді Росія знову переродилася — скинула європейський каптан і накрилася червоним кумачом. У чому полягала суть ідеї комунізму? У повному й тотальному одержавленні всіх засобів виробництва і поверненні граничної централізації системи управління. І протягом кількох десятиліть це давало потужний модернізаційний стимул, але в кін. ХХ ст. себе вичерпало з тих самих причин, із яких вичерпуються всі політичні системи, засновані на перерозподільчому типі економіки — через перевитрату ресурсів і деградацію еліт, бо централізоване відчуження й перерозподіл продуктів виробництва і висока продуктивність праці та технічний і соціальний прогрес — речі несумісні.

І знову настала на Москві Смута, з якої вилупився Путін — і... пустота. Уперше за всю свою історію Держава Московська іде воювати світ з обернутою назад головою. 

Що це для нас означає? Це означає, що вливатися в склад російської держави вже немає ніякого сенсу. Якщо в попередні історичні періоди укураїнська людина ще мала там якість перспективи для самореалізації (і, якщо чесно, вони були навіть кращі, ніж у панській Польщі чи під подолом Бабці Австрії), то зараз ця тупикова гілка всесвітньоісторичної еволюції вже не здатна плодоносити в принципі. Все, приїхали: станция конєчная, Тайожний Тупік. 

Проте, не варто недооцінювати силу приречених. Якщо пацюка загнати в куток, він може стати дуже й дуже агресивним. А тут — не пацюк, тут — цілий ведмідь із ядерною дубинкою — як псіхоне — "мало не покажеться....". 

А позаяк сили нерівні і симетричної дубинки ми не маємо, нашим нагальним завданням нині є вижити і вистояти і дочекатися сприятливої міжнародної кон'юнктури. Що неможливо зробити, не виригавши з себе внутрішню Росію, що розміновує шлях зовнішній, пролазить у наше sancta sanctorum, перебиває культурний код, затьмарює розум нації, паралізує волю і робить її легкою здобиччю Імперії Зла.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти