Поиск по сайту / Site search

03.03.2003

Дмитро Корчинський: Портрет грядучого Цезаря

Україна - це вершник без голови. Уже кілька сторіч вона скаче по колу і приміряє на свої плечі все, що валяється при дорозі. Десять років незалежності мало що змінили, проте час ілюзій уже минув. Навіть найнаївніші починають розуміти, що п'ятдесят мільйонів українців нині неспроможні висунути продуктивної національної еліти. Усі, хто тиняються коридорами влади, - це звичайні, нудні, сірі люди, які завчили напам'ять кілька правильних слів "на державній мові". Ми наперед знаємо, чого від них чекати, що вони скажуть і чим усе це закінчиться. Ми самі їх обрали на виборах і нам нічим себе утішити. Ми - причина власної апатії та несмаку. Утративши потенцію до бунту, ми натомість добре опанували культуру підпорядкування начальству і його наслідування. При цьому якість об'єктів наслідування, тобто українських керманичів, визначається нами ж самими. Ми втратили здатність вибирати прогресивних, талановитих лідерів, а тим більше генеральних реформаторів. Адже у нас вибирає більшість, і обов'язково - схожих на себе. Отож природно, що люди, схожі на цю більшість, є телепнями вищого ґатунку. Вони концентрують негативні властивості нації, і мало не все, що вони чинять, здатне тільки погіршувати задавнені хвороби її (нації) душі і тіла. Таким чином, українці потрапили в зачароване коло власного слабоумства і ризикують вічно пристосовуватися до його руйнівних наслідків.

Не все, однак, так безнадійно. Порочне коло, що утворилося, можна розірвати. Але це під силу лише тій людині, яка розуміє, що нам потрібний не парламент, а лікар-реаніматор. Діючи у режимі одноосібного керування, ця людина має зламати усю ситуацію. Україна зараз конче потребує можновладця-диктатора, свого національного Цезаря, незалежного від результатів недолугого "народного волевиявлення". Психологічний портрет і дії цього диктатора повинні, гадається, укладатися у єдино можливу схему.

На вершину влади має піднятися чоловік, зовсім не схожий на нинішнього типового українця. Маючи безсумнівне українське походження, він разом із тим розумово і фізично багато в чому суперечитиме нашій зіпсованій національній природі. Цьому суперамбіційному лідерові недостатньо стати третім чи восьмим президентом. Він жадає слави найбільшого політика у світовій історії. На менше він не згодний. Матеріальний статок і комфорт його мало цікавлять. Для нього це дрібниці, що лише відбирають час. Його обличчя незвичайно виразне. До свого зовнішнього вигляду він ставиться по-різному, у залежності від ситуації. Він магічно артистичний і вміє себе подати. Він полюбляє приємні запахи, але парфумами користується рідко. Обожнює помірну температуру повітря, сильний вітер і грозову зливу. Байдужий до "престижних" видів спорту; чиновників, які в гонитві за модою грають у великий теніс, вважає жлобами. Із сентиментальних міркувань терпіти не може полювання, але зрідка ходить порибалити. Має потяг до холодної зброї і поважає артилерію. Полюбляє мальовничі руїни, антикваріат, класичний живопис. Має рідкісну ерудицію, вибагливий у доборі літератури, байдужий до авангардного мистецтва. Влада для нього не мета, а засіб для творчості. Прагнучи абсолютної влади, він разом із тим не боїться її втратити. Це робить його практично невразливим для політичних супротивників. Якраз навпаки - шантаж і погрози його тільки підстьобуватимуть.

Очоливши Україну, такий політик почне з руйнування її номенклатурних традицій. Будь-який опір йому буде марним, і це відчує кожний. Діяльність колегіальних інститутів влади буде спаралізована. Він легко переконає суспільство в тому, що сьогоднішнє колективне мислення українців є деструктивним. Близькі йому люди перебуватимуть під його заступництвом, але "видимої на поверхні" кар'єри не зроблять. Вони залишаться у тіні і будуть частиною прихованого життя диктатора. Саме на них він випробуватиме свої нові ідеї і психологічні знахідки. Усякий, хто насмілиться використати особливі стосунки з ним у власних шкурних інтересах, негайно про це пошкодує.

Під владою цього лідера Україна перетвориться на величезне живописне полотно, на якому яскраво виявляться усі її таланти. Свій особистий образ він афішуватиме як наочний приклад. Здійсниться диво: у найкоротший термін усе населення країни буде енергетично захоплене його особистістю. Його посмішка, вираз очей, жести, хода, голос випромінюватимуть невичерпну любов до життя і могутній комплекс зверхності.

Будучи дотепним і блискучим оратором, він усіх обеззброїть точністю формулювань і ясністю мислення. На його тлі усі інші політики, хай би навіть і найвідоміші, виглядатимуть як нудотна сірятина. Рекламуючи розмаїтість своїх уподобань і можливостей, він зафіксує у свідомості нації красу універсальної людини. Україна уперше відчує, що то значить - натиск розуму. У людей складатиметься враження, що він знаходиться скрізь. Правила і стандарти він замінить власними імпровізаціями, а силою своєї особистості зачарує навіть ворогів. Він не матиме потреби в нарадах, але добру ідею не пустить повз вуха. У державному апараті запанує опричнина. Керівні посади обійматимуть лише ті дисципліновані професіонали, котрі розумітимуть творчі задуми господаря. Інші вийдуть у тираж...

Цей диктатор не вивчатиме анкети й рекомендації. Використовуючи свій унікальний, майже надприродний дар психолога, він помічатиме здібних людей із першого погляду. У кадровій політиці він застосує "систему камертона" - на всі ключові посади будуть посаджені особистості, які резонують його внутрішній хвилі. Багато хто з досі невідомих людей піднімуться з низів на самісіньку гору. Свідомо чи несвідомо, але суспільство почне наслідувати його манеру. Стрімко, на одному подиху будуть проведені реформи, необхідні для процвітання нації. Зникнуть церковні протистояння. Відбудуться могутні зсуви в культурному житті. Корінні зміни переживуть армія та силові структури. Мундир перетвориться на символ престижу.

Увесь період його правління нагадуватиме фантастично цікаву виставу. Його назвуть найяскравішим політиком сучасності. Його стиль життя увійде в моду. Буквально все, від його особистих кулінарних рецептів до релігійних проповідей, буде прийняте як одкровення.

Події в Україні привернуть увагу всього світу. Її успіхи в зовнішній політиці будуть величезними. Українці відродяться духом, почнуть пишатися собою і усвідомлять усю безглуздість свого недавнього минулого.

Але тоді, коли нація досягне найвищого піднесення, станеться неймовірне - диктатор раптово залишить свою посаду. Суспільство буде вражене і затамує подих. Гарний чоловік, щиро люблений своїм народом, у розквіті творчих сил і слави назавжди зникне з політичної арени. Причину своєї відставки він не пояснюватиме. Одні оголосять його божевільним, інші - святим. Приватне життя і думки колишнього українського вождя ще довго впливатимуть на свідомість людей. Його літературна спадщина зробиться класикою.

Надолужити цю втрату Україна вже не зможе. Але проведені вибори покажуть - нація змінилася радикально. Курс реанімації себе виправдав.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

..."Святая Земля" – прототип всех остальных, духовный центр, которому подчинены остальные, престол изначальной традиции, от которой производны все частные ее версии, возникшие как результат адаптации к тем или иным конкретным особенностям эпохи и народа.
Рене Генон,
«Хранители Святой Земли»
* ИЗНАЧАЛЬНАЯ ТРАДИЦИЯ - ЗАКОН ВРЕМЕНИ - ПРЕДРАССВЕТНЫЕ ЗЕМЛИ - ХАЙБОРИЙСКАЯ ЭРА - МУ - ЛЕМУРИЯ - АТЛАНТИДА - АЦТЛАН - СОЛНЕЧНАЯ ГИПЕРБОРЕЯ - АРЬЯВАРТА - ЛИГА ТУРА - ХУНАБ КУ - ОЛИМПИЙСКИЙ АКРОПОЛЬ - ЧЕРТОГИ АСГАРДА - СВАСТИЧЕСКАЯ КАЙЛАСА - КИММЕРИЙСКАЯ ОСЬ - ВЕЛИКАЯ СКИФИЯ - СВЕРХНОВАЯ САРМАТИЯ - ГЕРОИЧЕСКАЯ ФРАКИЯ - КОРОЛЕВСТВО ГРААЛЯ - ЦАРСТВО ПРЕСВИТЕРА ИОАННА - ГОРОД СОЛНЦА - СИЯЮЩАЯ ШАМБАЛА - НЕПРИСТУПНАЯ АГАРТХА - ЗЕМЛЯ ЙОД - СВЯТОЙ ИЕРУСАЛИМ - ВЕЧНЫЙ РИМ - ВИЗАНТИЙСКИЙ МЕРИДИАН - БОГАТЫРСКАЯ ПАРФИЯ - ЗЕМЛЯ ТРОЯНЯ (КУЯВИЯ, АРТАНИЯ, СЛАВИЯ) - РУСЬ-УКРАИНА - МОКСЕЛЬ-ЗАКРАИНА - ВЕЛИКАНСКИЕ ЗЕМЛИ (СВИТЬОД, БЬЯРМИЯ, ТАРТАРИЯ) - КАЗАЧЬЯ ВОЛЬНИЦА - СВОБОДНЫЙ КАВКАЗ - ВОЛЬГОТНА СИБИРЬ - ИДЕЛЬ-УРАЛ - СВОБОДНЫЙ ТИБЕТ - АЗАД ХИНД - ХАККО ИТИУ - ТЭХАН ЧЕГУК - ВЕЛИКАЯ СФЕРА СОПРОЦВЕТАНИЯ - ИНТЕРМАРИУМ - МЕЗОЕВРАЗИЯ - ОФИЦЕРЫ ДХАРМЫ - ЛИГИ СПРАВЕДЛИВОСТИ - ДВЕНАДЦАТЬ КОЛОНИЙ КОБОЛА - НОВАЯ КАПРИКА - БРАТСТВО ВЕЛИКОГО КОЛЬЦА - ИМПЕРИУМ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА - ГАЛАКТИЧЕСКИЕ КОНВЕРГЕНЦИИ - ГРЯДУЩИЙ ЭСХАТОН *
«Традиция - это передача Огня, а не поклонение пеплу!»

Translate / Перекласти